Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

26 July Alta to Nordkapp-11th Day

11η Μέρα.
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013
Κείμενο:Μιχάλης Χατζάκης
Φωτογραφίες:Μιχάλης Χατζάκης-Παρθένα Νεοφυτίδου


Όσο περνούσαν οι μέρες είχαμε συνηθίσει τις "Λευκές νύχτες" .Ήμασταν στα τέλη Ιουλίου και δεν  υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο νύχτα.
Η παρακάτω φώτο είναι τραβηγμένη στις 03:00 τα "ξημερώματα".Περίεργο συναίσθημα για κάποιον που ζει στο νότο.


Ξεκινήσαμε το πρωί μʼ ένα έντονο συναίσθημα να μας διακατέχει, απερίγραπτο! Σαν ψέματα μας φαινόταν που πάμε. 


Τάρανδοι: αυτό που τόσο θέλαμε να δούμε, τώρα είχε καταντήσει κουραστικό και επικίνδυνο.

Συνεχίζοντας το τοπίο άρχισε να αλλάζει και να μειώνεται η βλάστηση.Μια απέραντη γκρίζα ευθεία μας περίμενε να την οδηγήσουμε με υπομονή και αρκετή θέληση αφού ήταν η μοναδική που θα μας πήγαινε στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης!!!!

Ο καιρός πολύ διαφορετικός από τις προηγούμενες μέρες.Ίσως εδώ ο ήλιος να ήταν κάτι το άγνωστο!


Διασχίζαμε το ένα ψαροχώρι μετά το άλλο, βλέποντας μαγικές εικόνες δίπλα στο παραλιακό δρόμο. Θάλασσα με διάφορα χρώματα, κοπάδια ταράνδων που όσο πιο βόρεια πηγαίναμε τόσο πιο μεγαλόσωμοι ήταν.









Αυτή την ημέρα είδαμε το πραγματικό πρόσωπο του ατλαντικού.Καθώς βρισκόμασταν στις ακτές ο καιρός ήταν αγριεμένος και η θάλασσα το ίδιο με τον αέρα να φυσάει αρκετά δυνατά.Όταν όμως μπαίναμε μέσα στην καρδιά των τελευταίων φιόρδ που θα μας οδηγούσαν στο όνειρο,ήταν σαν ένα μαγικό ραβδάκι να χτυπούσε και όλα άλλαζαν.Ηρεμία,άπνοια και συγκεκριμένα στο συγκεκριμένο της παραπάνω φωτογραφίας...η απόλυτη ησυχία.Ειλικρινά δεν έχω ξανανιώσει τέτοιο συναίσθημα.Δεν ακουγόταν τίποτα!!

 Η παρακάτω ταμπέλα σηματοδοτεί την είσοδο μας στην κομητεία του Nordkapp. Αμέτρητες φορές την είχα δει σε πολλά μοτοσυκλετιστικά site και τώρα ήμασταν εμείς μπροστά της.Είχε έρθει η στιγμή για να βγάλουμε τις δικές μας φώτο και να κολλήσουμε τα δικά μας αυτοκόλλητα.
ΨΩΝΙΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!



Η στάση μας κράτησε 20 λεπτά χωρίς να το καταλάβουμε,ήταν όλα ήσυχα και ήρεμα....!

Συνεχίσαμε στον Ε69 για να φτάσουμε στο τούνελ που θα μας περνούσε στο μαγικό νησί Magerøya.




"Nordkapp tunnelen" , είναι μία από τις 3 μεγαλύτερες υποθαλάσσιες οδικές σήραγγες στη Νορβηγία που συνδέει το Βόρειο Ακρωτήρι με την ηπειρωτική χώρα.  Η σήραγγα είναι 6.870 μέτρα και φτάνει σε βάθος 212 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.Η κατασκευή ξεκίνησε την άνοιξη του 1995 και η σήραγγα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 1999. Από τις 29 Ιουνίου 2012 δεν υπάρχουν πλέον διόδια για τη διέλευση μέσω της σήραγγας. Πριν από την ημερομηνία αυτή υπήρχαν διόδια των NOK 145 ανά αυτοκίνητο, συν ένα πρόσθετο NOK 47 ανά ενήλικα και NOK 24 ανά παιδί, σε κάθε κατεύθυνση.


Απίστευτη αίσθηση,καταχνιά,χαμηλή ορατότητα σε ορισμένα σημεία,νερά παντού,κρύο,κατηφόρα,ανηφόρα και σούπερ εκστασιασμός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Η έξοδος έμοιαζε λυτρωτική!!!

Με τους πλάγιους ανέμους να μας χτυπάνε, συνεχίσαμε προς το camping όπου αφήσαμε τα πράγματα μας και συνεχίσαμε για την "Mordor"!!



Ο καιρός έκανε τα δικά του,δεν υπάρχουν προγνώσεις εδώ πάνω φίλε μου!Οι καιρικές συνθήκες δεν μας εμπόδισαν να συνεχίσουμε. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί σε σχέση με άλλους ταξιδιώτες. Είχα διαβάσει και είχα ακούσει τόσα πολλά που ήμουν προετοιμασμένος για όλα.

Με την ομίχλη και το ψιλοβρόχι παρέα ανεβήκαμε προς το  βράχο.


Αυτή την πινακίδα πρέπει να την δεις από κοντά για να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει το ταξίδι προς το Nordkapp!


Η είσοδος ,κάτι σαν διόδια,στο Βόρειο Ακρωτήρι ήταν ΝΟΚ 500. Χαλάλι! Τόσο κόπο κάναμε να φτάσουμε. 



Μπροστά μου είχα τρεις Νορβηγούς και μια κυρία από Σλοβενία.Έκατσα στην σειρά μου και περίμενα να ανοίξει η μπάρα για να μπούμε στην πλατεία,για κάποιο λόγο η μπάρα δεν άνοιξε ποτέ!!Είχε πάρα πολύ ομίχλη και δεν είχαμε καταλάβει ότι ήμασταν μόλις 10 μέτρα από το κεντρικό κτήριο. "Πρώτη φορά βλέπεις". Η αγωνία μας είχε φτάσει στο κατακόρυφο! Έκανα υπομονή 15 λεπτά περίπου,έκοψα το τιμόνι αριστερά και μέσα από τα χόρτα βγήκα μπροστά στο κεντρικό πάρκινγκ.Οι Nορβηγοί φυσικά με ακολούθησαν και παρκάραμε όλοι μαζί στο ίδιο σημείο.

71°10′21″
Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι βρισκόμασταν στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης! 
Ήμασταν στο δρόμο 10 μέρες εγώ και 6 η Παρθένα.Το κοντέρ της μηχανής έγραφε 5600 km.


Περάσαμε το σαλέ και μπροστά μας άρχισε να αχνοφαίνεται η μεταλλική υδρόγειος,σήμα κατατεθέν του βορείου ακρωτηρίου. Η υγρασία ήταν πάρα πολύ υψηλή και η ατμόσφαιρα θολή με περιορισμένη ορατότητα.

Πλησιάσαμε και αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες με φόντο την μεταλλική "Globe"
Αυτό το μνημείο έχει γίνει το σύμβολο του Nordkapp . Σηματοδοτεί ότι είστε στο τελικό σημείο της Ευρώπης - το βορειότερο της ηπειρωτικής ενδοχώρας. Αυτό είναι το αποκορύφωμα όλων των διαδρομών.






Είδα ανθρώπους που το είχαν για όνειρο ζωής να ΄ρθουν κάποτε εδώ με όποιο τρόπο και μέσον μπορούσαν και ήμασταν όλοι λες και γνωριζόμασταν από χρόνια. Παρέα με τρεις Νορβηγούς,ένα Γερμανό και την κυρία από τη Σλοβενία.

Ο Γερμανός είχε καβατζα ένα μπουκαλάκι ουίσκι που το μοιράστηκε με όλους εμάς που μας είχε γνωρίσει πριν από μερικά λεπτά,όπως προείπα και παραπάνω "λες και γνωριζόμασταν από χρόνια".

Παρέα με πέντε "γείτονες",από την Σόφια-Βουλγαρία. Τα παιδιά είχαν φτιάξει την δικιά τους προσωπική σελίδα στο facebook, (PREKO Nordkapp),για το συγκεκριμένο ταξίδι και ανταλλάσσαμε πληροφορίες για τις διαδρομές και τις καιρικές συνθήκες που συναντούσαμε στην επιστροφή μας.







Είχε έρθει η ώρα να μπούμε στο κτίριο,(Nordkapphallen),για ένα ζεστό καφεδάκι και να περιηγηθούμε στο εσωτερικό του.


Το Nordkapphallen έχει μια πλούσια ποικιλία από αξιοθέατα .Στο κεντρικό κτήριο υπάρχουν εστιατόρια με εκπληκτική θέα προς το οροπέδιο και τον απέραντο ωκεανό ,που προσφέρουν φρέσκα προϊόντα από τη βόρεια περιοχή και αρκετές ποικιλίες από πιάτα της Αρκτικής. (Restaurant Kompasset-Grotten Bar-Aurora Borealis Bar-Nordkapp coffee shop).
Επίσης υπάρχει ένα αποκλειστικό κατάστημα με είδη δώρων , ένα σινεμά που προβάλει μια καταπληκτική πανοραμική ταινία που σε οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα από τέσσερις εποχές σε ένα τοπίο γεμάτο αντιθέσεις.Φυσικά υπάρχει και το ταχυδρομείο που στέλνεις απευθείας τα καρτ ποστάλ σου σε όλο το κόσμο.
Το Ταϊλανδέζικο μουσείο:  Άνοιξε το 1989 για να τιμήσει την επίσκεψη του βασιλιά Chulalongkorn του Σιάμ (νυν Ταϊλάνδη) στο Βόρειο Ακρωτήριο το 1907.

Παρέα με τα Troll.


Ποιος την έχει πιο μεγάλη????????Αν και ποντιακή χάνει από το troll......


Το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη με τη μοναδική αρχιτεκτονική του. 



Η ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, η αίσθηση που νιώθεις ,είναι κάτι το διαφορετικό και περίεργο.
Μπροστά σου η βόρεια θάλασσα και φοβεροί κατακόρυφοι μαύροι γκρεμοί,δημιουργώντας ένα μοναδικό, και συνάμα κάπως απόκοσμο, θέαμα.  Δεν μπορείς να πιστέψεις πως βρίσκεσαι εκεί!


Απέναντι προς τα δυτικά φαίνεται η χερσόνησος Knivskjellodden ή Knivskjelodden. Αυτό είναι το βορειότερο σημείο του νησιού της Magerøya στη Βόρεια Νορβηγία.Βρίσκετε σε απόσταση 1500 μέτρα από το βόρειο ακρωτήριο.
Μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει μόνο με τα πόδια,απ'οτι διάβασα στο ίντερνετ είναι περίπου 9 χλμ. από την κεντρική πλατεία του σαλέ, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολο για εμάς λόγο χρόνου και κούρασης.




To παρακάτω μνημείο ανεγέρθηκε από τον βασιλιά Oscar II στις 2 Ιουλίου του 1873. 
Η πλάκα με το κείμενο λέει:
Not as a transitory adornment, but as a solemn sign that
the kingdom of Norway reaches hither, therefore I have
erected this monument at the outermost point of the north.

Όχι ως ένα μεταβατικό στολίδι, αλλά ως μια επίσημη ένδειξη ότι
το Βασίλειο της Νορβηγίας φτάνει μέχρι εδώ, ως εκ τούτου,έχω
στήσει αυτό το μνημείο στο πιο ακραίο σημείο του βορρά.


Midnattsolvegen-The Way of the Midnight Sun-Ο Δρόμος του Ήλιου του Μεσονυχτίου.
Στο Μνημείο Midnight Sun βρίσκεται το βόρειο βέλος που δείχνει προς το Βορρά. Αυτό το μνημείο αντιπροσωπεύει το δεσμό μεταξύ 12 Σκανδιναβικών δήμων που εστιάζει στο δρόμο του Ήλιου του Μεσονυκτίου στο Βόρειο Ακρωτήριο. Το μνημείο παρουσιάστηκε το 1984, την χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος: The Royal North Cape Club.
Εμείς βρήκαμε μόνο το βράχο...το βέλος έλειπε!



Από τις 4 Ιουλίου 2013,το Nordkapp έχει χαρακτηριστεί ως E1, Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μακρινών Διαδρομών, από την Νορβηγική ένωση πεζοπορίας,(Norwegian trekking association)









Η Μητέρα Γη αγκαλιά με "δυο παιδιά" που δείχνουν προς το Βορρά.

Δεν χορταίναμε να βγαίνουμε φωτογραφίες και να γυρνάμε γύρω-γύρω.....όλα τα όμορφα όμως τελειώνουν και αφού ο στόχος είχε επιτευχθεί έπρεπε να φύγουμε.Εντάξει μωρέ...κάτσαμε στο βράχο 3,5 ώρες!Και μας φάνηκε σαν 10 λεπτά.Εις το επανειδήν!!!

Είχαμε όμως κάποια θέματα να διευθετήσουμε.Αλλαγή λαδιών και με την βοήθεια ενός βενζινά στο χωριό βρήκαμε τα απαραίτητα για την "επέμβαση".Το ουζάκι βρήκε τον κάτοχό του και εμείς κάναμε την δουλειά μας!




        Γαντάκια για να μην λερώσουμε τα χεράκια......
               τρέξε καλό μου να τελειώνουμε καμιά ώρα.....
         λίγο νεράκι να φύγει η βρώμα......
     και βουρ για βόλτα στο Ηοnningsvag......ένα όμορφο,μικρό,απλό ψαροχώρι.Νομίζω ότι πάρα πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ όμορφα να ζούσα σε τέτοια μέρη.Από την άλλη όμως πάντα βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα όταν πας κάπου διακοπές από όταν ζεις σε ένα τόπο.Και το άλλο που σκέφτηκα ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα ίδια τοπία συνέχεια και όταν έρχονται στην Ελλάδα σκέφτονται τι ωραία που θα ήταν να ζουν εδώ.Έτσι είναι ο άνθρωπος τελικά....δεν ευχαριστιέται με τίποτα!!







Άντε να πηγαίνουμε και για ύπνο καμιά ώρα.Ένα από τα πράγματα που μετάνιωσα βέβαια ήταν ότι δεν ξαναπήγαμε αργά το "βράδυ" στις 12:00 στον βράχο για να δούμε τον ήλιο του μεσονυκτίου.Η κούραση μας όμως ήταν τόσο μεγάλη που ο ύπνος δεν μας έδωσε περιθώρια διαπραγμάτευσης.Προτείνω σε όποιον φίλο κάνει αυτό το ταξίδι να μην χάσει αυτό το θέαμα!
Καληνύχτα βράχε!
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος.....



Χιλιόμετρα ημέρας: 295,7

Διαμονή: Nordkapp camping
Έξοδα ημέρας:348,40€






Επόμενο/Νext!!!!!!
27 July 2013 Nordkapp(Ν) to Rovaniemi(FΙ)-12th Day



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

PRINT FRIENDLY & PDF